Ώρα του Κώδικα 2019

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, με αφορμή την παγκόσμια εκδήλωση «Η Ώρα του Κώδικα» (Hour of Code), και των εκπαιδευτικών διαγωνισμών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), και την υποστήριξη του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (ΣΕΑΘ) και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης οργάνωσε στην πόλη μας εκδήλωση όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστήμη υπολογιστών και να γράψουν το πρώτο τους πρόγραμμα για το διάστημα.  

Η εκδήλωση έγινε στο καινούργιο/ανακαινισμένο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης

Ευχαριστούμε το Δήμο Αλεξανδρούπολης για την φιλοξενία και την άψογη συνεργασία για την οργάνωση της εκδήλωσης. Τιμά ιδιαίτερα τον Σύλλογο Τεχνολογίας Θράκης, που είχε την ευκαιρία να συνδιοργανώσει με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης την πρώτη εκδήλωση στον καινούργιο αυτό χώρο του πνεύματος της πόλης μας. 

Στην εκδήλωση χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό που δημιουργήθηκε συνεργατικά από τα μέλη του Συλλόγου με αφορμή την εκδήλωση αλλά και στα πλαίσια άλλων δράσεων του Συλλόγου.  

Μπορείτε να δείτε το υλικό της εκδήλωσης 

       

H «ώρα του κώδικα» είναι μια εισαγωγή μιας ώρας στην επιστήμη των υπολογιστών, σχεδιασμένη να απομυθοποιεί τον κώδικα και να δείξει ότι ο καθένας μπορεί να μάθει τα βασικά. Φέτος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και τον διαγωνισμό «Mission Zero» η «ώρα κώδικα» στην Αλεξανδρούπολη συνάντησε το διάστημα

Ο διαγωνισμός Mission Zero προσφέρει σε μαθητές και νέους την ευκαιρία να γράψουν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο θα εκτελεστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! Οι ομάδες γράφουν ένα απλό πρόγραμμα που εμφανίζει ένα μήνυμα στους αστροναύτες που βρίσκονται στο διαστημικό σκάφος. Δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό ή δεξιότητες προγραμματισμού.  

Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης συμμετέχει στο διαγωνισμό και είναι ο σύνδεσμος στην πόλη μας για να στείλουν οι ομάδες τον κώδικά τους στο διάστημα. Όλα τα προγράμματα των συμμετεχόντων που ακολουθούν τους κανόνες θα εκτελεστούν εγγυημένα στο διάστημα και θα λάβουν ένα ειδικό πιστοποιητικό που θα δείχνει πού ακριβώς βρισκόταν ο ΔΔΣ κατά την εκτέλεση του προγράμματός. 

Μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων, ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης θα διοργανώσει μέσα στον Ιανουάριο 2020 σύντομα σεμινάρια για υποστήριξη ομάδων νεαρών συμπολιτών μας για συμμετοχή στο διαγωνισμό Mission Zero της ESA. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου:   

Ενημέρωση -> Ανακοινώσεις: https://steth.gr/category/news/announcements/ και  

Εκδηλώσεις -> Διαγωνισμοί: https://steth.gr/challenges/ 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 70 άτομα, μικροί και μεγάλοι. Σύμφωνα με (ανώνυμη) αξιολόγηση των συμμετεχόντων με  ερωτηματολόγιο, η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία. Τα αποτελέσματα των 13 ερωτηματολογίων συνοψίζονται στα παρακάτω διαγράμματα.

Ακούστε τι είπαν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του ΣΤΕΘ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης:

MAXIMUM: https://radiomax.gr/1-μάριο-ζήκος-στάθης-γρηγοριάδης-ομά/

STATUS RADIO:  https://statusradio.gr/2019/12/o-syllogos-technologias-thrakis-stelne/

ΔΕΛΤΑ TV:  https://www.youtube.com/watch?v=rLfDM7oiqJ0&app=desktop

 

Σχετικά με το code.org 

Η code.org είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βασικούς σκοπούς τον εκδημοκρατισμό της έννοιας της ψηφιακής τεχνολογίας, την επέκταση της συμμετοχής στην επιστήμη των υπολογιστών και την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών. Το όραμά του είναι ότι κάθε μαθητής σε κάθε σχολείο έχει την ευκαιρία να μάθει προγραμματισμό υπολογιστών 

Μετά την έναρξή του το 2013, η code.org διοργάνωσε την καμπάνια Hour of Code – η οποία έχει εισαγάγει πάνω από 100 εκατομμύρια φοιτητές στην επιστήμη της πληροφορικής μέχρι σήμερα 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε: http://code.org και http://hourofcode.com/el